Menu

Cart

Az arginin szerepe

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (továbbiakban OÉTI) étrendkiegészítők esetén legfeljebb 1500 mg L-arginin napi bevitelt tart elfogadhatónak.

De mi is az az arginin pontosan?

 Az arginin szemi esszenciális aminosav, átlagos 2500 kcal étkezés mellett 3-6g arginint viszünk be, húsokból, magvakból, szójából, tojásból, gabonákból. Fő feladata a nitrogén- oxidból hogy nitrogén monoxid képződjönamely értágító hatású. 

Felhasználási szerepe:

Az orvostudomány leginkább szív és érrendszeri, gyulladásos, daganatos megbetegedésekre, potencianövelésre szokták ajánlani kiegészítő készítményként. 
Ezek mellett még a sebgyógyulást is segíti. Nekünk sportolóknak is nagyon hatásos legális kiegészítő lehet, mivel értágító hatása rengeteg pozitív előnnyel társul. Az L-argininnek hála több vér, oxigén és tápanyag jut az izmokba, ami fokozza az izomnövekedést és a zsírégetést. 

„A szakirodalom szerint a napi 1-6 g mennyiséget jól tolerálja az egészséges szervezet. Egyes tanulmányok napi 20 g körüli L-arginin mennyiséget határoznak meg biztonságos beviteli szintnek, azonban ezek a tanulmányok az egészséges emberekre nézve kevés résztvevővel és rövid ideig folytak (Barbul et al. (1990), Chin-Dusting et al. (1996a), Kirk et al. (1993), Hurson et al. (1995)), így ezek nem tekinthetőek releváns hivatkozásoknak.”
http://www.ogyei.gov.hu/dynamic/oeti_forms/l_arginin.pdf

 

Mellékhatások:

Mint minden ez is okozhat kellemetlenséget, ha túlzásba visszük. Okozhat puffadást, hányingert, csalánkiütés szerű bőr problémákat, hatással van a vércukorszintre, csökkenti a vérnyomást, és a vérzést is fokozhatja. 

Következtetés:

Egy maximumos erő és állóképességi sportokhoz tapasztalataim szerint nagyon jó kiegészítő a mindennapokhoz. Már egy 2 hetes L-arginin feltöltés is érezhető változást tud okozni teljesítményünkben. Kúraszerűen viszont 3-6 hónapos szedése javasolt. Mindegy hogy szálkásítás, izom építés esetleg a végső zsírmentes testtömeg kialakítása a cél, az L-arginin hozzá fog járulni annak könnyebb eléréséhez.

 

Irodalomjegyzék:

• Tudományos állásfoglalás Tudományos állásfoglalás az étrend-kiegészítőkben alkalmazni kívánt L-arginin biztonságosságának értékeléséhez benyújtott dokumentációról Szakértő Testület OÉTI 2013. április 12
• http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/875.html 25. Stargrove, M.B., Treasure, J., Mckee, D.L. HerbNutrient, and Drug InteractionsClinicalImplications and Therapeutic Strategies.
Bánfalvi Ágnes Renáta

Pécsi Tudomámnyegyetem Testnevelő szakos hallgatója, kezdő futóedző, funkcionális instruktor

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Sportszervilág Kft.

1033 Budapest,
Miklós u.13. I/4.
+3620 946 5000
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.