Penco Nagykövetek

PENCO HUNGARY “nagykövetek”

Futók: Sebestyén Tímea | Kuncz Gábor | Tóth Sándor “Pufi” | Varga Tibor | Rácz Rihárd Kajak-Kenu: Aranyosi Gábor Kerékpár: Dr. Kovács Kristóf PENCO koordinátor: Palkó Orsolya „Mindenkinek megvan a megfelelő segítője, akivel együtt tud dolgozni!” Palkó Orsolya vagyok, testnevelő tanár, kosárlabda szakedző, életmód és táplálkozási tanácsadó, sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítési tanácsadó, erőnléti tréner. Testnevelő tanárként, edzőként, […]

Tovább
Arginin

Az arginin szerepe

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (továbbiakban OÉTI) étrendkiegészítők esetén legfeljebb 1500 mg L-arginin napi bevitelt tart elfogadhatónak. De mi is az az arginin pontosan?  Az arginin szemi esszenciális aminosav, átlagos 2500 kcal étkezés mellett 3-6g arginint viszünk be, húsokból, magvakból, szójából, tojásból, gabonákból. Fő feladata a nitrogén- oxidból hogy nitrogén monoxid képződjönamely értágító hatású.  Felhasználási szerepe: Az […]

Tovább
Táplálékkiegészítők

Táplálék-kiegészítőkről részletesebben

Aminosavak.Sajnos napjainkban bármennyire is oda figyelünk a minőségi táplálkozásra, mire eljut, a gyomrunkig már legtöbbször fel van dolgozva, vagy a tápanyagszegény föld miatt egyébként is jóval alacsonyabb az ásványi anyag és/vagy vitamin tartalom. Előző cikkeimben részletesen leírtam hatásukat sportágakra specializálva. A mostani viszont a termékeit szeretném bemutatni. Mikor hogyan és mennyit fogyasszatok belőle, különböző célok […]

Tovább
Folyadékfogyasztás, hőszabályozás

Hőszabályozás, folyadékfogyasztás

Az ember maghőmérséklete nagyjából 37 °C , a köpeny hőmérséklete ezzel szemben már 4-5 °C al alacsonyabb. Úgynevezett homioterm melegvérű állandó hőmérsékletű faj vagyunk. Hőszabályozásról minden esetben a nap minden percében beszélhetünk ugyanis szervezetünk folyamatosan arra törekszik, hogy fenntartsa a szervezet homeosztázisát, ezáltal a maghőmérséklet állandósságát is. Eltérő, esetekben, pl.: láz, izommunka a hőmérséklet változik […]

Tovább
Tápanyagszükséglet

Sportágak, tápanyagszükségleti felosztásuk szerint

Sportágcsoport Energiaigény (kcal/ttkg) Energiaigény (kcal)* Szénhidrát (%) Fehérje (%) Zsír (%) Nem edzettek 38-40 2700-3000 60 13 27 Állóképességi 70-80 5000-5500 60 15 25 Erő-állóképességi 70-80 5000-5500 56 17 27 Erő 70-75 5000-5300 42-50 22 28-36 Gyorserő 60-73 4200-5100 52-60 15-18 25-30 Küzdősport 70-75 4900-5300 50-58 17-20 25-30 Sportjáték 68-70 4700-5100 54-58 16-18 25-28 * […]

Tovább
Mozgáskoordináció

Motoros képességek / Mozgáskoordináció

A motoros képességeknek két fajtája van: koordinációs képességek és kondicionális képességek. Motoros képesség: Kondicionális, koordinációs képesség együttese, amely tevékenység lehet szerzett és/vagy öröklött is. Szenzomotoros képesség: Mozgás és érzékelés képesség együttese, ami egyfajta neuropszichológiai tulajdonságnak számít. Sportmotoros képesség: Olyan képesség, amit az adott sportmozgás során végzünk. A koordinációs képességek azok a motoros tulajdonságok, amelyek egymással […]

Tovább
Ásványi anyagok

Ásványi anyagok szerepe a sportban II.

Az előző cikkemben a makró elemeket mutattam be, most pedig a makro elemeket fogjuk jobban kielemezni. (Vas, réz, cink, fluor, jód, kobalt, króm, mangán, molibidén, szelén, vanádium, szilícium, nikkel) Mikroelemek: Jód (I) A pajzsmirigy hormon szerves része (tiroxin, trijód-tironin), és a szervezetben nagyjából 15-20mg ód található összesen, ebből a mennyiségből 70-80% pedig a pajzsmirigyben. Ennek […]

Tovább
Erőnlét fejlesztés

Erőnlét fejlesztés sportolóknál

Erőfejlesztés sportolóknál Kezdjük az alapoknál. Van öt különböző kondicionális képességünk: Az erő az izomfeszüléssel létrehozott, közvetlenül teljesítmény meghatározó pszichofizikai kondicionális képesség. Maximális erő: Az a lehető legnagyobb vagy statikus erő, amelyet az ember akaratosan ki tud fejteni. Függ attól, hogy hány évesek vagyunk és persze milyen gokondiban vagyunk, és, hogy milyen erővel, illetve milyen gyorsan […]

Tovább
Vitaminszükséglet II.

Sportolók vitaminszükséglete II.

Két héttel ezelőtt a zsírban oldódó vitaminokról írtam, jelenleg pedig tovább folytatom és a vízben oldódó vitaminokra térek ki. Vízben oldódó vitamin: Vízben oldódó vitaminokhoz tartoznak a B-vitaminok csoportja és a C-vitamin. Vitamin Jellegzetes hiánytünetek     Vitaminban dús élelmiszerek     B1 Idegrendszeri elváltozás, fogyás, izomgyengeség hal hús, élesztő, korpa B2 Negatív Nitrogén egyensúly, […]

Tovább
Atlétika

Az atlétika, mint a „sportok királynője”

Iram gyorsaság- iram állóképesség Az atlétika mozgásanyagán túlmenően, minél szélesebb körbe kell bevonni a mozgásba más sportágak mozgásanyagát is, mind a kondicionális, mind a koordinációs fejlődés szem előtt tartásának érdekében. Gyerekeknél például fel kell mérni, mihez van nagyobb tehetségük, amiket az edző pl.: szökdelésekben és ugró gyakorlatokban, illetve futó, dobó számokban figyel meg, s ezek […]

Tovább
Sportolók vitaminszükséglete

Sportolók vitamin szükséglete I.

Amire bizonyára mindenki emlékszik, még ha álmunkból keltenek is minket, az az, hogy vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. Talán még arra is emlékeztek, hogy a D-, E,-K,-A,- jelen esetben nem csak dkg-t jelent, hanem a zsírban oldódó vitaminok jelölése, kizárásos alapon a többi vízben oldható.A vitamin szó a latin (vita) és amin (nitrogén tartalmú […]

Tovább