Arginin

Az arginin szerepe

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (továbbiakban OÉTI) étrendkiegészítők esetén legfeljebb 1500 mg L-arginin napi bevitelt tart elfogadhatónak.

De mi is az az arginin pontosan?

 Az arginin szemi esszenciális aminosav, átlagos 2500 kcal étkezés mellett 3-6g arginint viszünk be, húsokból, magvakból, szójából, tojásból, gabonákból. Fő feladata a nitrogén- oxidból hogy nitrogén monoxid képződjönamely értágító hatású. 

Felhasználási szerepe:

Az orvostudomány leginkább szív és érrendszeri, gyulladásos, daganatos megbetegedésekre, potencianövelésre szokták ajánlani kiegészítő készítményként. 
Ezek mellett még a sebgyógyulást is segíti. Nekünk sportolóknak is nagyon hatásos legális kiegészítő lehet, mivel értágító hatása rengeteg pozitív előnnyel társul. Az L-argininnek hála több vér, oxigén és tápanyag jut az izmokba, ami fokozza az izomnövekedést és a zsírégetést. 


„A szakirodalom szerint a napi 1-6 g mennyiséget jól tolerálja az egészséges szervezet. Egyes tanulmányok napi 20 g körüli L-arginin mennyiséget határoznak meg biztonságos beviteli szintnek, azonban ezek a tanulmányok az egészséges emberekre nézve kevés résztvevővel és rövid ideig folytak (Barbul et al. (1990), Chin-Dusting et al. (1996a), Kirk et al. (1993), Hurson et al. (1995)), így ezek nem tekinthetőek releváns hivatkozásoknak.”
http://www.ogyei.gov.hu/dynamic/oeti_forms/l_arginin.pdf

Mellékhatások:

Mint minden ez is okozhat kellemetlenséget, ha túlzásba visszük. Okozhat puffadást, hányingert, csalánkiütés szerű bőr problémákat, hatással van a vércukorszintre, csökkenti a vérnyomást, és a vérzést is fokozhatja. 

Következtetés:

Egy maximumos erő és állóképességi sportokhoz tapasztalataim szerint nagyon jó kiegészítő a mindennapokhoz. Már egy 2 hetes L-arginin feltöltés is érezhető változást tud okozni teljesítményünkben. Kúraszerűen viszont 3-6 hónapos szedése javasolt. Mindegy hogy szálkásítás, izom építés esetleg a végső zsírmentes testtömeg kialakítása a cél, az L-arginin hozzá fog járulni annak könnyebb eléréséhez.

Irodalomjegyzék:

• Tudományos állásfoglalás Tudományos állásfoglalás az étrend-kiegészítőkben alkalmazni kívánt L-arginin biztonságosságának értékeléséhez benyújtott dokumentációról Szakértő Testület OÉTI 2013. április 12

• https://hu.wikipedia.org/wiki/Arginin

• 23. http://www.mayoclinic.com/health/l-arginine/NS_patient-arginine 24. 

• http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/875.html 25. Stargrove, M.B., Treasure, J.,Mckee, D.L. Herb, Nutrient, and DrugInteractions, ClinicalImplications and TherapeuticStrategies.

Címkék: