Penco nagykövetek

PENCO HUNGARY “nagykövetek”

Futók: Bátyai Évi | Sebestyén Tímea | Kuncz Gábor | Varga Tibor | Rácz Rihárd Kajak-Kenu: Aranyosi Gábor Kerékpár: Dr. Kovács Kristóf PENCO koordinátor: Palkó Orsolya „Mindenkinek megvan a megfelelő segítője, akivel együtt tud dolgozni!” Palkó Orsolya vagyok, testnevelő tanár, kosárlabda szakedző, életmód és táplálkozási tanácsadó, sporttáplálkozás és táplálék-kiegészítési tanácsadó, erőnléti tréner. Testnevelő tanárként, edzőként, erőnléti trénerként […]

Tovább
Arginin

Az arginin szerepe

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (továbbiakban OÉTI) étrendkiegészítők esetén legfeljebb 1500 mg L-arginin napi bevitelt tart elfogadhatónak. De mi is az az arginin pontosan?  Az arginin szemi esszenciális aminosav, átlagos 2500 kcal étkezés mellett 3-6g arginint viszünk be, húsokból, magvakból, szójából, tojásból, gabonákból. Fő feladata a nitrogén- oxidból hogy nitrogén monoxid képződjönamely értágító hatású.  Felhasználási szerepe: Az […]

Tovább
Táplálékkiegészítők

Táplálék-kiegészítőkről részletesebben

Aminosavak.Sajnos napjainkban bármennyire is oda figyelünk a minőségi táplálkozásra, mire eljut, a gyomrunkig már legtöbbször fel van dolgozva, vagy a tápanyagszegény föld miatt egyébként is jóval alacsonyabb az ásványi anyag és/vagy vitamin tartalom. Előző cikkeimben részletesen leírtam hatásukat sportágakra specializálva. A mostani viszont a termékeit szeretném bemutatni. Mikor hogyan és mennyit fogyasszatok belőle, különböző célok […]

Tovább
Folyadékfogyasztás, hőszabályozás

Hőszabályozás, folyadékfogyasztás

Az ember maghőmérséklete nagyjából 37 °C , a köpeny hőmérséklete ezzel szemben már 4-5 °C al alacsonyabb. Úgynevezett homioterm melegvérű állandó hőmérsékletű faj vagyunk. Hőszabályozásról minden esetben a nap minden percében beszélhetünk ugyanis szervezetünk folyamatosan arra törekszik, hogy fenntartsa a szervezet homeosztázisát, ezáltal a maghőmérséklet állandósságát is. Eltérő, esetekben, pl.: láz, izommunka a hőmérséklet változik […]

Tovább
Tápanyagszükséglet

Sportágak, tápanyagszükségleti felosztásuk szerint

Sportágcsoport Energiaigény (kcal/ttkg) Energiaigény (kcal)* Szénhidrát (%) Fehérje (%) Zsír (%) Nem edzettek 38-40 2700-3000 60 13 27 Állóképességi 70-80 5000-5500 60 15 25 Erő-állóképességi 70-80 5000-5500 56 17 27 Erő 70-75 5000-5300 42-50 22 28-36 Gyorserő 60-73 4200-5100 52-60 15-18 25-30 Küzdősport 70-75 4900-5300 50-58 17-20 25-30 Sportjáték 68-70 4700-5100 54-58 16-18 25-28 * […]

Tovább
Mozgáskoordináció

Motoros képességek / Mozgáskoordináció

A motoros képességeknek két fajtája van: koordinációs képességek és kondicionális képességek. Motoros képesség: Kondicionális, koordinációs képesség együttese, amely tevékenység lehet szerzett és/vagy öröklött is. Szenzomotoros képesség: Mozgás és érzékelés képesség együttese, ami egyfajta neuropszichológiai tulajdonságnak számít. Sportmotoros képesség: Olyan képesség, amit az adott sportmozgás során végzünk. A koordinációs képességek azok a motoros tulajdonságok, amelyek egymással […]

Tovább
Ásványi anyagok

Ásványi anyagok szerepe a sportban II.

Az előző cikkemben a makró elemeket mutattam be, most pedig a makro elemeket fogjuk jobban kielemezni. (Vas, réz, cink, fluor, jód, kobalt, króm, mangán, molibidén, szelén, vanádium, szilícium, nikkel) Mikroelemek: Jód (I) A pajzsmirigy hormon szerves része (tiroxin, trijód-tironin), és a szervezetben nagyjából 15-20mg ód található összesen, ebből a mennyiségből 70-80% pedig a pajzsmirigyben. Ennek […]

Tovább
Erőnlét fejlesztés

Erőnlét fejlesztés sportolóknál

Erőfejlesztés sportolóknál Kezdjük az alapoknál. Van öt különböző kondicionális képességünk: Az erő az izomfeszüléssel létrehozott, közvetlenül teljesítmény meghatározó pszichofizikai kondicionális képesség. Maximális erő: Az a lehető legnagyobb vagy statikus erő, amelyet az ember akaratosan ki tud fejteni. Függ attól, hogy hány évesek vagyunk és persze milyen gokondiban vagyunk, és, hogy milyen erővel, illetve milyen gyorsan […]

Tovább
Vitaminszükséglet II.

Sportolók vitaminszükséglete II.

Két héttel ezelőtt a zsírban oldódó vitaminokról írtam, jelenleg pedig tovább folytatom és a vízben oldódó vitaminokra térek ki. Vízben oldódó vitamin: Vízben oldódó vitaminokhoz tartoznak a B-vitaminok csoportja és a C-vitamin. Vitamin Jellegzetes hiánytünetek     Vitaminban dús élelmiszerek     B1 Idegrendszeri elváltozás, fogyás, izomgyengeség hal hús, élesztő, korpa B2 Negatív Nitrogén egyensúly, […]

Tovább
Atlétika

Az atlétika, mint a „sportok királynője”

Iram gyorsaság- iram állóképesség Az atlétika mozgásanyagán túlmenően, minél szélesebb körbe kell bevonni a mozgásba más sportágak mozgásanyagát is, mind a kondicionális, mind a koordinációs fejlődés szem előtt tartásának érdekében. Gyerekeknél például fel kell mérni, mihez van nagyobb tehetségük, amiket az edző pl.: szökdelésekben és ugró gyakorlatokban, illetve futó, dobó számokban figyel meg, s ezek […]

Tovább