Erőnlét fejlesztés

Erőnlét fejlesztés sportolóknál

Erőfejlesztés sportolóknál

Kezdjük az alapoknál. Van öt különböző kondicionális képességünk:

  • Erő
  • Állóképesség
  • Hajlékonyság
  • Koordináció
  • Gyorsaság

Az erő az izomfeszüléssel létrehozott, közvetlenül teljesítmény meghatározó pszichofizikai kondicionális képesség.

Maximális erő:

Az a lehető legnagyobb vagy statikus erő, amelyet az ember akaratosan ki tud fejteni. Függ attól, hogy hány évesek vagyunk és persze milyen gokondiban vagyunk, és, hogy milyen erővel, illetve milyen gyorsan húzódik össze az izom.

Ahhoz, hogy az leadott teljesítményed gazdaságos legyen, szükségszerű, hogy a mozgáskivitelezésed is az legyen. Nem engedhetsz meg magadnak rossz futótechnikát, felesleges és egyben energiapazarló mozgásokat. Ez pedig csak jól irányított mozgás megvalósulás esetén lehetséges.


A koordináció nem csupán a jó egyensúlyérzéket jelenti, de az ügyesség, pontos mozgáskivitelezés, a finommotoros mozgások szintén ezen képességet teszik lehetővé. Szóval az erő kapcsán egy dolgot tegyünk tisztába. Ha a szó hallatán nem jelenik meg lelki szemeid előtt egy testépítő alkatú, csupa izom sportoló képe, akkor már nyert ügyünk van. Ugyanis a számodra szükséges FUNKCIONÁLIS ERŐ nem kell, hogy hatalmas izomtömegekkel párosuljon. Hisz cipelni nem szeretnénk extra súlyt. A hangsúly a funkcionalitáson van.

A funkcionális erő témájánál nagyon fontos kiemelnünk a törzsizmok erejének mértékét. A core izmok többsége eredés vagy tapadás lévén kapcsolatban van a gerinccel, a medencével, így kontrakció esetén stabilizálják a csípőt és a törzset, vagyis alapfontosságúak a helyes testtartás megszerzésében. Továbbá –ideális esetben- stabil alapot adnak a végtagok által kivitelezett mozgásoknak. Gondolj csak bele, ha futóként azt feltételezed, hogy a lábaid erejét kell maximalizálnod, csak azokat erősíted, de az erőfejlesztés nincs arányban a többi izmod erejével, olyan, mint ha egy törzsizomnyi gumicukorba ágyaznál két acélos alsó végtagot. Ha az alap –mely a végtagok támaszát, felfüggesztését adja- nem elég erős, teljesen mindegy, hogy a végtag mekkora erővel bír. Egy olyan összetett mozgásnál, mint a futás, lényegében nincs olyan izmod, mely ne dolgozna. Tekintettel arra, hogy az izmaid nem izoláltan, egymástól , elkülönítve dolgoznak, hanem csapatmunkában, egymást kiegészítve, mozgáskivitelezésed, a leggyengébb izomcsoportod által lesz limitálva.

Robbanékony erő:

az a képesség amelyet azzal az idővel jellemzünk amely ahhoz szükséges, hogy egy meghatározott külső terhelés értékét az erőkifejtés elérje

Függ: motiváció, kondíció, koncentráció, agresszió, tesztoszteron, állóképességtől, gyorsaságtól

Relatív erő:

maximális statikius és dinamikus erőkifejtés testsúlykilogrammra eső hányada

Rajterő:

ez a legnagyobb, amelyet az erőkifejtés kezdetén az első 30 vagy 50 másodperc alatt elérhetünk.

Gyorserő állóképesség:

az az erő, amelyenél az állóképesség a gyorsaság és az erő közösen dolgozik.

Az álltalános erő:

az az izomfeszüléssel létrehozott teljesítmény, amelyet a sportághoz, versenyszámhoz nem kapcsolódó mozgásszerkezettel fejtesz ki.

Speciális erő:

az az erő amikor az erőkifejtés dinamikája és intenzitása sportág vagy versenyszámra van kifejlesztve.

Összegzésképpen elmondható, hogy a te futó (triatlon, túra, kerékpár…) eredményeid szempontjából, nem csupán egy kondícionális képességed edzettségének függvénye az, hogy milyen szintű teljesítményt tudsz leadni. A kulcs tehát nem az egysíkú többlet edzésmennyiségen van, hanem komplexitáson. Egy egyensúlyban lévő edzésterv és elvégzett edzésmunka eredményeként, teljesítményed javul,  terhelhetőséged nő, a sérülések veszélye csökken.

Forrás: Harsányi László, Edzéstudomány I-II. (Dialóg Campus Kiadó, Budapest-Pécs, 2001). 

Kuncz Gábor

egykori válogatott, versenyző, masszőr

Címkék: