Táplálékkiegészítők

Táplálék-kiegészítőkről részletesebben

Aminosavak.
Sajnos napjainkban bármennyire is oda figyelünk a minőségi táplálkozásra, mire eljut, a gyomrunkig már legtöbbször fel van dolgozva, vagy a tápanyagszegény föld miatt egyébként is jóval alacsonyabb az ásványi anyag és/vagy vitamin tartalom.

Előző cikkeimben részletesen leírtam hatásukat sportágakra specializálva. A mostani viszont a termékeit szeretném bemutatni. Mikor hogyan és mennyit fogyasszatok belőle, különböző célok esetén.

Szétágazó láncú aminosavak közé soroljuk a leucint, a valint és izoleucint. Ezek kizárólagos arányban 2:1:1 hatásosak, azok a termékek, amikben 4, vagy akár 8:1:1 arányt láttok nem hatásosak, jellemzően parasztvakítás. Ez az úgynevezett BCAA (branched chain amino acids). Sporttevékenységek közben már mérhetően csökken az aminosav szintje az izomban, ugyanis energiatermelő folyamatban vesz részt.


Leucin: Esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani ezért külső forrásból kell pótolnunk. Összességében elmondható hogy ez a kis aminosav a leghasznosabb a trió közül, hiszen tudományosan alá támasztották a leucin izomtömeg növekedésére ható pozitív növekedését. Röviden, képes serkenteni az izomfehérjék szintézisét, és az izomszövetek sorvadását meggátolja. Hatásosan serkenti a sejtnövekedést, és állatkísérletekben csökkentette a patkányok táplálékfelvételét és testsúlyát, ezért népszerű kiegészítő diétás időszakokban. Elsősorban az izomvesztés miatt másodsorban az étvágycsökkentő hatása miatt.

Valin: Nevét a Valeriana (macskagyökér) növényről kapta. Szintén nem tudja szervezetünk szintetizálni. Fő szerepe a pozitív nitrogén egyensúly fenntartása a szervezetben, az izmok anyagcseréje és a szövetek regenerációja. Tulajdonképpen egy szuper energiaforrás izmainknak olyan edzéseken, amikor már a határainkat feszegetjük. Nem csak sportolóknak ajánlom a kiegészítést, hiszen immunrendszerünk védelmében is jó szolgálatot tesz, tehát egyes betegségeknél (nátha stb.) segíti a regenerációt és a gyorsabb felépülést. (nitrogénegyensúly= a szervezet u.a nitrogént vesz fel, mint amennyit lead, ezt a vizeletvizsgálatoknál lehet kimutatni. Az aminosavak és a nukleotidok lebontásából fog származni a nitrogén, ami ürítéssel távozik.)

Isoleucin: Harmadik versenyzőnk, segíti a zsírmentes tömeg kialakítását. Egyszerre glükogén és ketogén aminosav is. Magyarul belép egy csomó olyan „körbe” ami segíti a szénhidrátok lebontását, felhasználását (nagyon konyhanyelven) a zsírsavak szintézisében is fő szerepe van. Segíti, hogy a sok kis cukor molekula hasznosan legyen feldolgozva, ne raktározzuk hurka formájában.

Tehát ez a 3 kis harcos csodát tesz velünk edzés elött, közben és után is. A jellemző mit vinnék magammal egy lakatlanszigetre kérdésre, biztosan ez lenne az egyik választásom. Fantasztikusan regenerál edzések után, szinte fél órán belül érezhető a pozitív hatása. Én folyékony formában szeretem használni, de akinek könnyebb és/vagy kényelmesebb kapszulás formában is megtalálja nálunk.

Irodalomjegyzék:

Bánfalvi Ágnes Renáta

Pécsi Tudomámnyegyetem Testnevelő szakos hallgatója, kezdő futóedző, funkcionális instruktor