Aerob bvagy anaerob?

Aerob-Anaerob edzés

Az aerob és az anaerob jelentése

A mostani cikkben megtudhatjátok, hogy pontosan mi is a különbség az anaerob és aerob munkavégzés, -testmozgás között.

A szervezetben kétfajta anyagcsere folyamat működik; aerob és anaerob. Más szóval ez azt jelenti, hogy testünk két különböző módon jut hozzá a mozgáshoz szükséges energiához.
Az anyagcsere-folyamatokat értelmezhetjük a szervezet szintjén (táplálkozás, légzés, kiválasztás), illetve sejtszinten (sejtek transzportfolyamatai, sejtlégzés, fehérjeszintézis stb.).


Aerob edzés: Aerob edzés során a testmozgáshoz-izmokhoz szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátok és zsírok vitaminok aminosavak) oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát.(aerob mozgás a könnyű mozgás, amiben nem erőlködünk, nem lihegünk, hanem csak kényelmes mozgás)

Anaerob edzés: Anaerob mozgásról akkor van szó, amikor az izommunkához szükséges energia előállításához (tápanyagok égetéséhez) a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. A magas intenzitása miatt az anaerob tartományban történő mozgás csak rövidebb ideig tartható fenn, amit pihenési szakasz (aerob energiafelhasználás) követ.( anaerob edzés mikor szenvedni kell azért az időért, amit el szeretnénk érni és van benne zihálás szenvedés oxigénhiány)

Aerob edzés növeli a kitartást, az állóképességet és az anaerob erősítő edzések eredményességét, valamint a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát.

Anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát, s elengedhetetlen a versenyteljesítmény eléréséhez.

Az aerob edzés fajtái: Alacsony intenzitású aerob edzés szervezetünk az energiát a zsírsejtek elégetéséből nyeri, nem pedig az izmok cukraiból. Így az alacsony frekvenciájú aerob edzéshez ennek megfelelően nem olyan sok energiára van szükség, tehát kis megterheléssel jár ez a legnagyobb előnye ennek a mozgásformának. Hátránya viszont, hogy időigényes legalább 45 perc kell ahoz hogy legyen eredménye. A lassú biciklizés, kocogás vagy úszás mind az alacsony intenzitású aerob edzés kategóriájába tartoznak.( 40% mindenkinek olyannak kell lennie, hogy az könnyű, legyen)

Anaerob edzés: nagy mennyiségű energiát éget el, viszont nem a zsírsejtekből, hanem az izomszövetek glikogénjéből ennek lényege, hogy az anyagcsere felgyorsul az edzés alatt. Ez a mozgásforma nagyon intenzív, és keményebb erőfeszítést jelent, mint az alacsony intenzitású aerob edzés. Javasolt időtartama 30-40 perc, tehát gyorsan elvégezhető. Ebbe a kategóriába tartozik például a sprintfutás(pl.: sprint majd pihenő aztán megint sprint bizonyos időközönként a lényeg hogy magas intenzitással „szinte oxigén jelenléte nélkül” történjen- edzés típustól függően), tempófutás a szobabiciklizés.( ezek legalább 75-85%).Az elvégzett munka után napközben is intenzívebb a zsírégetés ugyanis több idő kell a szervezetnek ahhoz, hogy a homeosztazist/oxigén adósságot visszaállítsa.

Általánosságban el lehet mondani, hogy az aerob edzésről, hogy mind az alacsony, mind a magas edzés fajtája főként rövid távú zsírégetést jelent. Ezért érdemes a másik edzés fajtával, az erősítő edzéssel, valamint egészséges, jól kialakított étrenddel összehozni.

Fogyni vágyóknak, zsírégetés szempontból a legjobb a váltakozó intenzitású mozgások végzése, vagyis az aerob és az anaerob tartományok váltogatása.

Zsírégetés és fogyás szempontjából a legjobb edzés két fő részből áll: KARDIO és ERŐSÍTŐ EDZÉS. Egy ideális zsírégető edzésterv legalább heti 2 kardió edzést és 2 erősítő edzést tartalmaz.

Azt tudni kell, hogy bármennyi mozgás jobb, mint a nem-mozgás. Tehát, ha csak hetente egyszer tudsz elmenni, mozogni, az is sokkal jobb, mintha egyszer sem mennél el.

Találkozzunk két hét múlva 🙂 

Kuncz Gábor

egykori válogatott, versenyző, masszőr