Penco folyadékpótlás

Folyadékpótlás és ionos italok

Mivel minden ember más, más az anyagcseréje, más a tömege, más az étrendje, más a szomjúságérzete, és eltérő folyadékmennyiséget fogyaszt, így hát eltérő a folyadékháztartásuk is. Egy felnőtt embernek napi 1-2 liter vizet kellene meginnia, és ennek bevitele több, egyenletes adagra kell legyen elosztva a nap során. Egy adagnak nem kellene meghaladnia a 200 ml-t. Mint ajánlott napi folyadék beviteli mennyiséget egyes források a 20-40 ml/testtömeg kilogramm mennyiséget említik, gyerekeknél ez 2-szer, 3-szor magasabb. Azok, akik több órás, folyamatos fizikai tevékenységet végeznek, akár napi 5 liter folyadékot is fogyaszthatnak. Ebbe a kategóriába nem csak a szűken vett sporttevékenység tartozik, de pl. egy több órás családi gyalogtúra is. De ide sorolható a több órás járművezetés, vagy minden nagyobb igénybevételt jelentő fizikai aktivitás, mint favágás, építőipari munkák, mezőgazdasági munkák és így tovább.

Főleg ezen megterhelő fizikai munkáknál lenne ajánlatos megváltoztatni a szokásokat, és a sört lecserélni megfelelő ionos italra, amely valóban képes a szervezetet vízzel feltölteni (rehidratálni), és ezzel csökkenteni a fáradtságot. De folyadékvesztés alakul ki pl. a nyaralás során is, amikor a napon sütkérezve sok vizet és ásványi anyagot veszítünk. 2-3 nap után kezdünk fáradtságot érezni akkor is, ha semmi komoly fizikai tevékenységet sem végeztünk. A tiszta víz, vagy a kólás italok fogyasztása ilyenkor nem sokat segít. A jó közérzet visszanyeréséhez megfelelő ionos italokra, és könnyed, pihentető fizikai tevékenységre (pl. crocket vagy petang) van szükség.

Néhány hasznos tanács a folyadékpótlással, és a ionos italokkal kapcsolatban:

 • penco kulacs 0,8l

  A szomjúság annak a jele, hogy a szervezetnek hiányzik a víz, és a test már nem dolgozik maximális teljesítménnyel. Tiszta víz fogyasztása nem elegendő, mert a víz egy része nem épül be a szervezetbe, hanem a veséken keresztül vizelet formájában távozik. Ezzel ellentétben a ionos ital speciális molekulái nagy hatékonysággal épülnek be, szívódnak fel a sejtekben. Kulcs szerepe van a Nátrium ionoknak, melyek a Kálium és klorid ionokkal együtt vesznek részt a víz beépülésében a szervezetbe. Fizikai terhelés esetén éppen a Nátrium az, amely a legnagyobb mértékben távozik a szervezetből, ezért a ionos italokban a Nátrium és Kálium aránya 2:1 vagy 3:1 arányban javasolt. A kiszáradás nem csak a kevés vízbevitel miatt alakul ki, de a hiányzó Nátrium és Kálium is növeli veszélyét. Ezért ajánlatos a tiszta víz fogyasztását legalább részben ionos italokra cserélni, de akár teljesen kiváltani hipotóniás italok fogyasztásával.

 • Nagy terhelés hatására sportolóknál görcsök léphetnek fel, melyeket a nagy víz és Nátrium veszteség okoz. Ennek elkerülésére a sportolók ionos italokat fogyasztanak, megfelelő ásványi anyag tartalommal, melyek aránya nagyjából közelít az emberi verejték összetételéhez. 1 liter verejtékben kb. 400 és 1800 mg között van Nátrium, 200 és 2100 mg között klorid, 120 és 600 mg között Kálium, 12 és 100 mg között Kalcium, és 5 és 40 mg között Magnézium.
  A ionos italok izotóniás koncentrációban kerülnek elkészítésre (300 mOsm/l), melyek osmolalitása azonos az emberi vérplazma osmolalitásával, esetleg alacsonyabb osmolalitással, és akkor hipotniás italokról beszélünk. Azon italok (hipertóniás italok), melyek osmolalitása 300 mOsm/l értéknél nagyobb (pl. kommersz energiaitalok, vagy sűrű gyümölcslevek), a folyadék elvonást a szervezetből még erősítik, és folyadékpótlásra sportolási tevékenységeknél teljesen alkalmatlanok.
 • Az energiabevitel fontos része a szacharidek fogyasztása, főleg közönséges cukrok és maltodextrin formájában. Az ionos italok helyreállítják az egyensúlyt nem csak a vérben, de az izmokban is, ami az izomfáradást csökkenti, és kitolja a maximális teljesítőképesség idejét.
 • Az ivással bevitt vízen kívül az emésztőrendszerbe kerül az ételekben jelen lévő víz is (kb. 900 ml/nap), és további víz keletkezik az anyagcsere folyamán a sejtekben is, az ún. anyagcsere víz (kb. 300 ml/nap). A szervezet folyadékháztartása akkor van egyensúlyban, ha a távozó vízmennyiség (vizeletben 1000 ml/nap, székletben 100 ml/nap, légzés és verejtékezés formájában 900 ml/nap) megegyezik a bevitt vízmennyiséggel. Ebből, és a fentebb leírtakból következik, hogy az ivással bevitt víz mennyisége minimum 800 mg kell legyen, hogy elérjük a napi 2000 ml veszteséget.
 • Minden ember saját maga ellenőrizheti a folyadékháztartását, mégpedig a vizelet színéből. A világosabb, átlátszó állag azt mutatja, hogy a folyadékbevitel elégséges. A sűrűbb, sötétebb szín jelzi, hogy a bevitt folyadék mennyisége nem elegendő, és a kiszáradás felé halad a szervezet.
 • A megfelelő vízmennyiség megléte a szervezetben alapfeltétele az egészség megőrzésének, a gyerekek normál fejlődésének és az öregedési folyamat lassításának. Az újszülöttek szervezet 80%-ban víz, a felnőtt embereknél ez kb. 65%, míg öregkorban már csak 50%.
 • A kiszáradás veszélye első sorban a gyerekeket és az öregeket fenyegeti. A gyerekek még nem tudják jelezni a szomjúságot, az öregek pedig nem érzik. Az öregeknél ezért tapasztalható fogyás, és az öregedési folyamat sokszor indokolatlanul felgyorsul. Aki betartja a folyadékpótlás szabályait, az nem csak egészségesebb, de fiatalosabb is, és kevésbé ráncos. Az öregedést ugyan nem lehet megállítani, de lehet lassítani.

A folyadékháztartás helyes fenntartásához javasoljuk a Penco Mineral Drink, Penco Energy Drink vagy a Penco Ionogen termékeket, melyekből egyszerűen és gyorsan készíthető ionos ital.

A helyes folyadékpótlás egyik legfontosabb része, hogy megfelelő italokat használjunk. A Penco cég ezzel a kérdéssel több, mint 20 éve foglalkozik. A kutatások eredményeként egy sor olyan termék született, melyek optimális összetétele pontosan megfelel a szervezet fiziológiai szükségleteinek.