táplálékkiegészítő

Miért érdemes táplálék-kiegészítőket használnunk?

Manapság egyre több sportoló használ különféle táplálék-kiegészítőket, amely egyesek szerint egy újabb hóbort, mások szerint azonban fontos pillére a megfelelő teljesítmény és a gyors regenerálódás elérésének.

Mi is az igazság?

Manapság a piacon számtalan-féle táplálék-kiegészítő érhető el a sportolók számára, a bőség zavarában nem is olyan könnyű a választás. Sőt, ha választottunk sem biztos az, hogy az adott termék azokat az összetevőket tartalmazza, amelyek a célod elérését segítik.

Nyilvánvalóan, ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt érhessünk el egy adott sportágban, meghatározó szerepe van a genetikai állományunknak, vagyis az öröklött tulajdonságoknak.

Ezek mind fizikálisan, mind pedig mentálisan meghatározóak ránk nézve. Azonban, ha minden szempontból alkalmasak is vagyunk egy adott sportág űzésére, fontos az, hogy minél tovább megőrizzük képességeinket, valamint a megfelelő eszközök révén még tovább fejlesszük őket.


Hogyan tehetjük meg mindezt?

Megfelelő táplálkozással – táplálék-kiegészítőkkel és vitaminokkal – kitartással

Táplálkozás során nagyon fontos az, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi-anyagot valamint aminosavat vigyünk be szervezetünkbe – a legjobb, ha mindezek megfelelő arányú kombinációját.

Vitaminok

A különféle vitaminok gyakorlatilag metabolikus szabályozóként vannak jelen az emberi szervezetben, azaz rengeteg terület működésére kihatnak. Például, a B-vitaminok bizonyos fajtái segítenek a hemoglobin képződésben, amely a vér oxigénszállító molekulája – ezáltal megfelelő mennyiségű oxigén szállítódik az izmokba az aerob típusú mozgások során.

A C és A vitamin, mint antioxidánsok, segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket, és hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezéséhez.

Próbáld ki többféle kiszerelésben kapható Mineral Drink ionos, energizáló italunkat, amely a benne lévő vitaminok és ásványi-anyagok révén gátolja a teljesítőképesség csökkenését, és nagyon gyorsan pótolja a vízhiányt és az elektrolitek kiürülését a szervezetből.

Ásványi-anyagok

Az egyik legfontosabb ásványi-anyagok egy sportoló számára a vas, a cink, a káclium, valamint a magnézium.

A vasnak nagyon fontos szerepe van az energia-termeléshez szükséges enzimek, valamint az oxigén ellátás megfelelő működésében. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, hiánya elégtelen izommunkát és csökkent fizikai hatékonyságot eredményez.

A magnézium több, mint 300 enzim működéséhez járul hozzá, az idegerndszer sejtjeinek működésén túl a csontok és a fogak felépítésében is részt vesz. Hiánya izomgörcsöt, remegést és ingerlékenységet okoz. Nagyon fontos szerepe van az izmok regenerálódása során is.

A cink a sejtszövetek növekedéséhez és regenerációjához járul hozzá, hiánya a teljesítmény csökkenéséhez, és az izmok elgyengüléséhez vezet, ezért szintén olyan fontos anyag, amelynek megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetben elengedhetetlen.

Próbáld ki AC Salts, 9 ásványianyag komponenst tartalmazó tablettánkat a gyors és hatékony ásványi-anyag és sópótlásért, Mega Tabs tablettánkat pedig az izomgörcsök megakadályozásáért.

Aminosavak

Az aminosavak a fehérjék egyik építőkövei, így jelenlétük elengedhetetlen. Hozzájárulnak többek között a megfelelő izomzat felépítéséhez, a különféle enzimek termeléséhez és egyéb lényeges funkciókhoz.

A fehérjék felépítéséhez 20 különböző aminosavra van szükség – amelyből kilencet táplálékkal kell bevinnünk. A sportolóknak nyilvánvalóan magasabb a fehérjeigénnyük, hiányában nem tud az izomtömeg megfelelően növekedni, valamint az izomregeneráció sem lesz hatékony. 

Egy aktívan sportoló személy hiába követ megfelelő diétát, a szervezete olyan terhelésnek van kitéve, amely a fenti összetevők magasabb mennyiségű pótlását igényli. Ezért készülnek a különféle táplálék-kiegészítők, amelyek pnotosan azokat az anyagokat adják meg a szervezetnek, amelyeket a kemény edzések során elveszít.

Próbáld ki Massif BCAA 120 darabos táplálék-kiegészítő tablettáinkat, amelyek szabad formájú elágazó láncolatú aminosavak és arginin különleges keverékét tartalmazzák az izomtömeg védelme érdekében.

Mivel a táplálék-kiegészítők révén az ásványi-anyagok és vitaminok pótlása intenzívebben és gyorsabban történik, így természetes, hogy a teljesítmény, valamint a regeneráció is jóval hatékonyabb lesz.

Azonban nagyon fontos az, hogy a táplálék-kiegészítő, amit választunk, megfelelő szakértelemmel készüljön; a PENCO-t  olyan cseh vezető élelmiszeripari tudományos munkatársak alapították 1990-ben, akik nagy tapasztalattal rendelkeztek a fiziológiailag aktív tápanyagok kutatásában.

Az alapításkor kitűzött cél a mai napig ugyanaz: újabb és újabb minőségi termékeket fejleszteni a biokémia legújabb kutatási eredményeire támaszkodva, a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával, a legnevesebb nyugat-európai gyártók nyersanyagaiból építkezve.

Te is kipróbálod? 

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/717046_8
https://firstendurance.com/amino-acids-their-role-in-endurance-training/