L-karnitin

Miért van szükségük a sportolóknak L-Karnitin-re?

Zsírégetés az izomtömeg fenntartásával?

A testsúly megfelelő tartományban való tartása nagyon sok sportnál fontos szempont, főleg, a közvetlen kontakttal járó sportoknál, úgy, mint a birkózás, kosárlabda, foci stb. Az egyik legjobb módszer arra, hogy a testsúlyunkat csökkentsük, az, ha zsírt égetünk. Azonban, sokszor joggal felmerül a kérdés: hogyan csökkentsünk testzsírt úgy, hogy közben fenntartjuk az izomtömegünket?

Az izomtömeg fenntartása nagyon fontos szempont minden sportolónak, hiszen nagy mértékben befolyásolja  a teljesítményt. De hogyan fogyhatsz úgy, hogy egyben ugyanolyan izmos is maradhass? Erre több módszer is létezik, például különféle diéták, azonban a legtöbb nagyon nagy odafigyelést igényel ahhoz, hogy tényleg megmaradjon a szervezetben az egészséges egyensúly. És ekkor jön képbe az L-Karnitin, amely valóban népszerű nemcsak a profi, hanem amatőr sportolók körében is.

Mi is az a karinitin?

Maga az karnitin egy endogen aminosav, amit a szervezet lizinből és metioninból szintetizál – ehhez a folyamathoz C-vitaminra, vasra, B6 vitaminra és niacinra is szükség van.

A karnitin-nak nagyon fontos szerepe van a celluláris anyagcserében, mivel zsírsavakat szállít a mitokondriumokba (a mitokondrium eukarióta sejtekben található, az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. ). A zsírsavak a citromsavciklusban felhasználásra kerülnek, gyakorlatilag energiává alakulnak át. Ha nagyon egyszerűen le akarjuk írni a képletet, azt mondhatjuk, hogy a karnitin segítségével a testben lévő zsír energiává alakul.

A karnitin azonban nemcsak zsírégető hatással rendelkezik, ugyanis a szervezetben lévő mérgező melléktermékek szállításában is résztvesz az anyagcserefolyamat során.  A karnitin két izomerből áll, D-karnitin és L-karintin.


Miért kiemelten fontos a sportolóknak a megfelelő L-Karnitin szint?

Általános probléma, hogy az endogén karnitin szint nem elég magas a sportolóknál. Mivel a megfelelő teljesítmény eléréséhez napi több, két-háromszori edzéshez is szükség van, amelyhez pedig több energia is kell, több karnitinra is van szükség.

Ehhez kiválóak az olyan, kifejezetten sportolók számára kifejlesztett L-Karnitin készítmények, mint például a PENCO L-Karnitin, amely megfelelő mennyiségű energiát ad a profi teljesítmény eléréséhez.

Azonban amellett, hogy az L-karnitin zsírégetés révén plusz energiát termel, egyéb fontos pozitív hatással is rendelkezik. Például, segíti a gyorsabb regenerációt, javítja az izmok oxigénellátását, valamint hozzájárul a tejsavfelgyülemlés csökkentéséhez.

Amennyiben edzés előtt fogyasztod, segít a zsírégetésben és késlelteti a fáradtságérzetet; sportolás után pedig, ahogy írtuk, segít a regenerációban, és védi az izomfehérjéket a leépüléstől.

Szívesen kipróbálnád Te is, hogyan hat az edzésedre az L-Karnitin? Kattints IDE!

Forrás: https://www.lifemasterynutrition.com/reasons-athletes-l-carnitine/