Tenisz és folyadékpótlás

Teniszezünk és iszunk

A kiszáradás veszélyére főleg a jelentkező szomjúság kellene hogy figyelmeztessen. Ez azonban önmagában nem a legmegbízhatóbb jelzés. Amikor a szomjúság érzet jelentkezik, már enyhe dehidratáltságról beszélhetünk. Ezért kellene kis adagokban folyadékot fogyasztani akkor is, ha közvetlen szomjúságot még nem érzünk. Teniszben a folyadék pótlására a térfélcsere idejét szokták használni, de a két ivás közti időnek nem szabadna 15-20 percnél hosszabbnak lenni.

A sportitalok relatíve bonyolultak, de egy kis akarat mellett nagyjából megérthetők. A ma érvényes előírások értelmében mindegyiken fel kell tüntetni az alapösszetevőket, a fiziológiailag aktív adalékokat, és a tápanyag tartalmat. A felhasznált összetevőket a jelenlévő mennyiség szerint kell csökkenő sorrendben felsorolni. Ezekből az adatokból lehet megállapítani, mit lehet az adott terméktől várni, és hogy megfelelő-e az adott felhasználási területre.

A ionos italok 4 fő csoportja létezik:

  1. A klasszikus energizáló italok, melyek porkoncentrátum formájában kerülnek forgalomba, ásványi anyagokat és szacharideket tartalmaznak, és többnyire vitaminokat is találunk bennük. Ilyen pl. a Mineral Drink vagy az Energy Drink.
  2. A folyékony koncentrátumok, melyekből hipotóniás ionos ital készíthető, és melyeknek alacsonyabb az energiatartalma. Ilyen pl. a Ionogen.
  3. Folyékony koncentrátumok szacharid tartalom nélkül, nagyon alacsony energia és ion tartalommal.
  4. Folyékony ionos italok, melyek azonnali fogyasztásra kész kiszerelésben kerülnek forgalomba (ready to drink).

Sportitalok körébe sorolják gyakran az energizáló zseléket is, mivel a fogyasztás során bőséges ital mennyiséget kell inni hozzájuk, és a gyomorba lejutva már valójában nem zseléként, hanem folyadékként érkeznek. Maltodextrin koncentrátumot, és kis mennyiségben közönséges cukrokat tartalmaznak. Az ásványi anyag tartalom elhanyagolható.

Görcs kialakulásának veszélye esetén alkalmazhatók azok a tabletták, melyek ásványi anyagok kombinációját tartalmazzák. Ezeket is megfelelő mennyiségű vízzel, vagy hipotóniás ital megivásával együtt kell bevenni. Ilyen pl. az AC Salts.

A hagyományos energizáló italok, melyeket porkoncentrátum vízbeni feloldásával lehet előállítani, megfelelnek a gyors folyadékpótlás igényének, biztosítják a verejtékezés során kiürült ionok pótlását, és segítik a szervezet energiaháztartását megfelelő szinten tartani az intenzív fizikai terhelés során. Ez a mai napig az egyik leghatásosabb sportital típus, amelynél még nem nagyon találtak fel jobbat. A profi teniszezők többsége ezeket használja, ahogy mindenki más is, akinek nem okoz problémát az a kis macera, amíg a megfelelő mennyiséget kiadagolja, és a vízben elkeveri.

A folyékony koncentrátumok a könnyen elkészíthető, instant módon keverhető hipotóniás ionos italok családjához tartoznak. Ezeket inkább az edzéshez, valamint a kevésbé megterhelő tevékenységekhez ajánljuk (amatőr tenisz, páros játék stb.).Többnyire szíverősítő összetevőt is tartalmaznak, valamint olyan anyagokat, melyek segítik a zsírégetést, és ezzel a zsírok hatékony energiává alakítását (pl. L-karnitin). Ezek nagyon gazdaságos termékek, mert 1 liter koncentrátumból 40-60 liter ionos italt lehet készíteni.

Azok a folyékony koncentrátumok, melyekben nincsenek szacharidek, nem alkalmasak a teniszhez. Gykorlatilag nem szolgálnak energiával, és az ásványi anyag tartalmuk nagyon alacsony. A biológiai értékük nem nagyobb, mint az olcsóbb limonádéké, melyekben vegyi édesítők találhatók.

A “ready to drink” típusú ionos italok azon teniszezők körében népszerűek, akiknek “nincs idejük” a porkoncentrátumok bekeverésével bajlódni. Ezen italok az összetételük alapján ugyan nem érik el a hagyományos ionos italok színvonalát, de a gyors folyadékpótlás igényének megfelelnek. A hagyományos porkoncentrátumokhoz képest azonban gyakran jóval drágábbak.
Minőségi ionos italokból van a piacon bőséges kínálat. Elég, ha helyesen kiválasztjuk a nekünk leginkább megfelelőt, és megtanuljuk azt helyesen alkalmazni az edzések és a mérkőzések során.

fotó: freepik.com