A kiszáradás veszélyére főleg a jelentkező szomjúság kellene hogy figyelmeztessen. Ez azonban önmagában nem a legmegbízhatóbb jelzés. Amikor a szomjúság érzet jelentkezik, már enyhe dehidratáltságról beszélhetünk. Ezért kellene kis adagokban folyadékot fogyasztani akkor is, ha közvetlen szomjúságot még nem érzünk. Teniszben a folyadék pótlására a térfélcsere idejét szokták használni, de a két ivás közti időnek nem szabadna 15-20 percnél hosszabbnak lenni.
A sportitalok relatíve bonyolultak, de egy kis akarat mellett nagyjából megérthetők. A ma érvényes előírások értelmében mindegyiken fel kell tüntetni az alapösszetevőket, a fiziológiailag aktív adalékokat, és a tápanyag tartalmat. A felhasznált összetevőket a jelenlévő mennyiség szerint kell csökkenő sorrendben felsorolni. Ezekből az adatokból lehet megállapítani, mit lehet az adott terméktől várni, és hogy megfelelő-e az adott felhasználási területre.
A ionos italok 4 fő csoportja létezik:
- A klasszikus energizáló italok, melyek porkoncentrátum formájában kerülnek forgalomba, ásványi anyagokat és szacharideket tartalmaznak, és többnyire vitaminokat is találunk bennük. Ilyen pl. a Mineral Drink vagy az Energy Drink.
- A folyékony koncentrátumok, melyekből hipotóniás ionos ital készíthető, és melyeknek alacsonyabb az energiatartalma. Ilyen pl. a Ionogen.
- Folyékony koncentrátumok szacharid tartalom nélkül, nagyon alacsony energia és ion tartalommal.
- Folyékony ionos italok, melyek azonnali fogyasztásra kész kiszerelésben kerülnek forgalomba (ready to drink).
Sportitalok körébe sorolják gyakran az energizáló zseléket is, mivel a fogyasztás során bőséges ital mennyiséget kell inni hozzájuk, és a gyomorba lejutva már valójában nem zseléként, hanem folyadékként érkeznek. Maltodextrin koncentrátumot, és kis mennyiségben közönséges cukrokat tartalmaznak. Az ásványi anyag tartalom elhanyagolható.
Görcs kialakulásának veszélye esetén alkalmazhatók azok a tabletták, melyek ásványi anyagok kombinációját tartalmazzák. Ezeket is megfelelő mennyiségű vízzel, vagy hipotóniás ital megivásával együtt kell bevenni. Ilyen pl. az AC Salts.
A hagyományos energizáló italok, melyeket porkoncentrátum vízbeni feloldásával lehet előállítani, megfelelnek a gyors folyadékpótlás igényének, biztosítják a verejtékezés során kiürült ionok pótlását, és segítik a szervezet energiaháztartását megfelelő szinten tartani az intenzív fizikai terhelés során. Ez a mai napig az egyik leghatásosabb sportital típus, amelynél még nem nagyon találtak fel jobbat. A profi teniszezők többsége ezeket használja, ahogy mindenki más is, akinek nem okoz problémát az a kis macera, amíg a megfelelő mennyiséget kiadagolja, és a vízben elkeveri.
A folyékony koncentrátumok a könnyen elkészíthető, instant módon keverhető hipotóniás ionos italok családjához tartoznak. Ezeket inkább az edzéshez, valamint a kevésbé megterhelő tevékenységekhez ajánljuk (amatőr tenisz, páros játék stb.).Többnyire szíverősítő összetevőt is tartalmaznak, valamint olyan anyagokat, melyek segítik a zsírégetést, és ezzel a zsírok hatékony energiává alakítását (pl. L-karnitin). Ezek nagyon gazdaságos termékek, mert 1 liter koncentrátumból 40-60 liter ionos italt lehet készíteni.
Azok a folyékony koncentrátumok, melyekben nincsenek szacharidek, nem alkalmasak a teniszhez. Gykorlatilag nem szolgálnak energiával, és az ásványi anyag tartalmuk nagyon alacsony. A biológiai értékük nem nagyobb, mint az olcsóbb limonádéké, melyekben vegyi édesítők találhatók.
A “ready to drink” típusú ionos italok azon teniszezők körében népszerűek, akiknek “nincs idejük” a porkoncentrátumok bekeverésével bajlódni. Ezen italok az összetételük alapján ugyan nem érik el a hagyományos ionos italok színvonalát, de a gyors folyadékpótlás igényének megfelelnek. A hagyományos porkoncentrátumokhoz képest azonban gyakran jóval drágábbak.
Minőségi ionos italokból van a piacon bőséges kínálat. Elég, ha helyesen kiválasztjuk a nekünk leginkább megfelelőt, és megtanuljuk azt helyesen alkalmazni az edzések és a mérkőzések során.
fotó: freepik.com