Izotónia vagy hipotónia

Izotóniás és hipotóniás sportitalok – mikor melyiket használjuk?

Amikor azon gondolkozunk, hogy vajon melyik típusú sportital lehet megfelelő számunkra, egy dologgal biztosan találkozunk a kutakodásaink során, ez pedig a koncentráció. Azaz, hogy milyen típusú koncentrációval rendelkezik az adott ital?

Maga a kifejezés arra utal, hogy egy anyag egy másikhoz viszonyítva milyen fajta összetétellel rendelkezik – és sportitalok esetében az emberi vér az, amelyhez képest viszonyítunk.

Izotóniás italok

Izotóniás = a vérhez hasonló koncentráció

Az izotóniás kifejezés azt jelenti, hogy koncentrációban ezek a folydékok az emberi vérhez hasonló összetétellel rendelkeznek – azaz annyi sót, cukrot és ásványianyagot tartalmaznak, mint amennyit az egészséges emberi vérben találunk.

Fogyasztásuk gyorsan plusz energiát ad a szervezetnek, emellett tisztítják a beleket, habár nem nem olyan gyorsan, mint a hipotóniás oldatok.

Körülbelül 6-8% a szénhidrát tartalmuk, ezért 1.5-2-szer annyi szénhidrátot szállítanak, mint a legtöbb hipotóniás ital.


Ez nagyon hasznos lehet rövidebb időtartamú, intenzívebb edzésnél, ahol a szénhidrát bevitel fontosabb, mint a dehidratáció megelőzése, így főleg teljesítménysportokhoz ajánljuk.

A laboratóriumi tanulmányok általában azt mutatják, hogy az izotóniás italokban lévő fontos ásványianyagok, só és cukor hatékonyan és gyorsan szívódik fel és kerül be a vérkeringésbe, így segítve a szervezetet a gyors regenerációban.

Ezek az italok jelentős mértékben hozzájárulnak a teljesítőképesség fenntartásához, és elősegítik a víz gyorsabb felszívódását sportolás során.

Ha izotóniás italon gondolkozol, a PENCO Energy Drink-et ajánljuk. A termék hatékony antioxidációs rendszere védi a sejteket az oxidációs stressztől, és meghosszabítja a maximális erőkifejtési képességet, hosszabb távú fizikai terhelés esetén is.

Hipotóniás italok

Hipotóniás = alacsonyabb koncentráció, mint a vér

Ha egyszerűen akarjuk magyarázni a hipotóniás italok jellemzőit, elmondhatjuk, hogy ezek a fajta folyadékok szívódnak fel a leggyorsabban, de emellett ezek viszik be a legkevesebb szénhidrátot a testbe.

Ennek oka, hogy a hipotóniás italok általábban azért kisebb koncentrációjúak, mert jóval kisebb mennyiségű szénhidrátot használnak fel az előállításukhoz (kevesebb, mint 6%-a az oldatnak).

A hipertóniás italok az alacsony koncentráció által azonban rendkívül gyorsan bejutnak a vérkeringésbe, ezáltal pedig gyors segélyt jelentenek a dehidratáltság megelőzésében.

Ezért a hipotóniás ital a legjobb választás akkor, ha a fő célod a hidratáció, és nem a nagy energia bevitel. Emellett kiemelten ajánljuk nyáron, nagy melegben történő edzésekre, a minél gyorsabb folyadékpótlás biztosításához.

A hipotóniás italok fő célja az izzadással elvesztett folyadék (és elektrolit) pótlása, nem pedig a szénhidrátok nagy mennyiségben való bevitele.

Ha hipotóniás italban gondolkozol, az Ionogen-t ajánljuk, amely finom ízzel, és magas L-karnitin, valamint C-vitamin tartalommal segít Téged a mielőbbi hidratálásban, valamint szervezeted tartalékeinak feltöltésében.

Szeretnél még többet megtudni termékeinkről? Nézz szét webshopunkban!

Forrás: https://www.precisionhydration.com/blogs/hydration_advice/different-types-of-sports-drink-and-when-to-use-them

http://www.diabetes.co.uk/sports-drinks.html